CHRUPAK – pieczywo chrupkie z natury Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna Chrupak ziarna
WARTOŚCI ODŻYWCZE CHRUPAKA

Chrupak łączy w sobie najlepsze tradycje piekarnicze i receptury z najnowocześniejszymi osiągnięciami technicznymi. Podstawą są jednak starannie dobrane i wyselekcjonowane, atestowane surowce.

Chrupak swój smak i trwałość zawdzięcza najwyższej kulturze produkcji (ISO 9001:2009) oraz rygorystycznemu przestrzeganiu parametrów technologicznych.

Każda kromka i snack jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów złożonych, NNKT, soli mineralnych i witamin.

Źródło błonnika pokarmowego
Ziarna zbóż z pełnego przemiału to doskonałe źródło błonnika – pełniącego funkcję „szczotki”. Ma on ogromne znaczenie w regulacji ruchów perystaltycznych i ograniczeniu czasu pasażu jelitowego oraz ułatwia usuwanie niestrawionych resztek i substancji szkodliwych. Zalecenie dietetyków związane ze spożyciem produktów bogatych w błonnik wynika z profilaktyki zdrowotnej nakierowanej na zapobieganie schorzeniom przewodu pokarmowego i tzw. metabolicznym chorobom cywilizacyjnym (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory).

Źródło białka
Pieczywo „Chrupak” jest źródłem białka roślinnego. Białko należy do najważniejszych składników pokarmowych, niezbędnych do utrzymania życia i stanowią zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu czynnych biologicznie związków. Biologiczną wartość odżywczą białka roślinnego pochodzącego z mąk pełnego przemiału uzupełniają białka pochodzące z ziaren roślin oleistych i białko zwierzęce pochodzące z sera Ementaler.

Niska zawartość cukrów
Linia „Chrupak” podąża za zaleceniami profilaktyki żywieniowej i nie zawiera dodatkowych cukrów wolnych. Bazuje tylko i wyłącznie na cukrach prostych i dwucukrach zawartych naturalnie w surowcach wykorzystywanych w technologii produkcji. Dzięki temu ilość energii wprowadzanej do diety przez sacharozę nie przekracza zalecanego dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Dostępność węglowodanów złożonych
„Chrupak” jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, tak ważnych w diecie aktywnego człowieka. Stopniowe wchłanianie się węglowodanów do przewodu pokarmowego zapewnia równomierny poziom glukozy we krwi i dostarcza energii optymalnie rozłożonej w czasie. Dzięki temu mamy siłę do dalszego zdobywania dziennych sukcesów.

Dostępność nnkt
Dodatek ziaren roślin oleistych: słonecznika, siemienia lnianego, sezamu oraz dodatek pestek dyni sprawia, że produkty marki „Chrupak” posiadają niezwykły smak i mogą służyć jako wartościowa przekąska. Tłuszcze roślinne zawarte w ziarnach to nie tylko źródło energii, ale również obok ryb, doskonałe źródło nienasyconych NNKT – Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. NNKT stanowią budulec tkanek mózgu, biorą udział w metabolizmie cholesterolu i tworzeniu hormonów tkankowych.

Dostępność soli mineralnych
„Chrupak” to źródło soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całości organizmu, a w szczególności jako:

Zmniejszona ilość nierozpuszczalnych fitynianów w błonniku pokarmowym (dzięki technologii wykorzystującej drożdże i fermentację) przyczynia się dodatkowo do zwiększonej bioprzyswajalności soli mineralnych.

Dostępność witamin
Pełny przemiał mąk pozwala zachować również duże pokłady witamin istotnych dla regulacji procesów metabolicznych organizmu, pracy układu nerwowego i naczyniowego, stanu skóry. Jest ważnym źródłem tiaminy (witamina B1), niacyny, pirydoksyny (witamina B6) i kwasu foliowego.